
Kiracıların Yasal Hakları
Kiracı hakları 2020 detaylarını bu yazımızda sizlerle paylaşacağız.
Kira Kontratı
İlk ve en önemli noktadan başlamak gerekirse, kontrat süresi bitmeden kiracı evden çıkarılamaz. Buna ek olarak şayet ev sahibi kiracıyı çıkarmak istiyorsa, kontrat süresi bitimine bir ay kala ihtarname çektirmek ve evin boşaltılmasını yasal olarak istemek zorundadır. Eğer ki herhangi bir ihtarname veya yeni kontrat olmazsa mevcut kontrat geçerliliğini koruyacaktır. Aksi durumu göze aldığımızda ise kiracı evin eksikliklerini göstererek R21;haklı gerekçe ile” evi boşaltabilir.
Ev Masrafları
Burada kiracının yanlış kullanımına bağlı olarak yapılacak ev masrafları kiracıya aittir. Buna ek olarak keyfiyetten yapılan değişimler ev sahibinin onayı ve iznine bağlı olarak kiracı tarafından yapılabilir. Örneğin beğenmediğiniz mutfak tezgahını keyfinize göre değiştirme kiracıya, tezgahın yıllar içerisinde kullanılamaz hale gelmesinden dolayı zorunlu değişiminde ise ücret ev sahibine aittir. Daha detaylı örneklendirecek olursak; mutfak tezgahına devrilen düdüklü tencerenin tezgahı kırması sonucu oluşan hasarı siz karşılamak zorundasınız. Ancak yıllar içerisinde damlatmaya başlayan bir musluk değişimi ev sahibine aittir. Ya da musluk değişimini kiracı yapıp kira bedelinden düşebilir. Bu ve benzeri ev masrafları ev sahibi tarafından karşılanmalıdır. Buna ek olarak ev site vb. bir yapı içerisinde ise aylık aidat kiracıya olmak üzere diğer giderler ev sahibine aittir.

Kiracının Yasal Hakları Nelerdir
Kira Devri
Kiracı, kirasını ödediği taşınmazın bir bölümünü ve/ veya tamamına başkasına devredebilir.
Depozito
Kiracı taşınırken verdiği depozitoyu, şayet ki eşyalara zarar vermediği sürece alabilir.
Özetleyecek olursak;
Belirsizlik olduğu durumlarda yasal çerçevede genellikle yasalar kiracıdan yana olmakla birlikte, uzlaşı yoluna gidilerek çözüm bulunması ülkemizde yaygın yöntemdir. Herhangi bir problemle karşılaşmak istemiyorsanız şayet kontratı imzalamadan önce detaylı maddeleri eklemenizde yarar olacaktır.